Over sv. Phileas Fogg

De Vereniging

Studentenvereniging Phileas Fogg is een gemengde, traditionele Nederlandse studentenvereniging in Breda en is opgericht op 26 september 1966 en daarmee ook de oudste studentenvereniging van Breda. Onze vereniging staat open voor heel studerend Breda en is dus niet direct gebonden aan een studierichting of Hogeschool. 

Lid zijn van studentenvereniging Phileas Fogg heeft vele voordelen.
Sv. Phileas Fogg is een ondernemende en actieve vereniging die jaarlijks verschillende activiteiten organiseert waaronder een introductieweekend, een kerstgala, de greppeltocht, de “Phileas Cup”, een almanak en natuurlijk de vele borrels en feesten. De vereniging wordt draaiende gehouden door het bestuur en de verschillende commissies. In die commissies kan je veel leren en zelfs studiepunten halen voor je studie. Dit biedt veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien.

Bovendien organiseren wij en onze disputen jaarlijks veel activiteiten die een goede invulling aan je studententijd geven.

Jules Verne scaled

Over het personage

De verenigingsnaam is afgeleid van de hoofdpersoon uit het boek “De reis om de wereld in tachtig dagen” van de Franse schrijver Jules Verne.

In een bistro jaren 70 café van de 19e eeuw in de stad Parijs zat een lid van de gemeenteraad. Jules Verne was zijn naam. Hij las de krant zoals hij dat altijd deed, met grote aandacht voor het heden en de toekomst. Het was de tijd van de 80 jarige oorlog, de periode waarin ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgde. Verne las in de krant dat dit onder andere een groot effect op de huidige vervoersmiddelen had.

Tijdens zijn kop koffie en inmiddels slap geworden croissant kreeg Verne het idee om een novel te schrijven. Het zou een novel worden gebaseerd op de huidige technologische ontwikkelingen in combinatie met zijn voorliefde voor avonturen.

Phileas Fogg de wereldreiziger was geboren.

DB 23 24 16

Dagelijks bestuur

Het Dagelijks Bestuur is verantwoordelijk voor het aansturen van de vereniging en haar leden. Elk jaar nadat een nieuwe lichting is geïnstalleerd wisselt het Dagelijkse Bestuur. Binnen het Dagelijkse Bestuur zijn er verschillende functies die je kunt bekleden.

Bekijk het dagelijks bestuur >

Commissies

Binnen de vereniging kent Phileas veel verschillende commissies. Een commissie ondersteunt en helpt met het opzetten en uitvoeren van verschillende activiteiten. Het is mogelijk om binnen meerdere commissies te helpen. Een commissie heeft een specifiek doel en focus. Er zijn commissies voor sociale activiteiten, sport evenementen, studie gerelateerde zaken, goede doelen, feesten en nog veel meer. Commissies zijn ook een geweldige manier om betrokken te blijven bij de vereniging en je stem te laten horen. Binnen een commissie is het zelfs mogelijk om studiepunten te halen!

DSC 0067
Maatschappelijk 2

Phileas 4 all

Bij Phileas Fogg vinden we het belangrijk wat te betekenen voor de medemens. Via Phileas 4 All gaan de leden van de maatschappelijke commissie bij verschillende vrijwilligers organisaties aan de slag. Zo is er afgelopen jaar een inzamelingsactie voor de voedselbank geweest, een jeu de boules activiteit met dementerende ouderen en zijn er kerstkaarten uitgedeeld bij verschillende verzorgingstehuizen in en rondom Breda.